Biserica Aletheia a apărut in cadrul mişcării evanghelice din oraşul Timişoara în august 1993, sub forma unui grup de casă care iniţial cuprindea 10 persoane, iar în 30 noiembrie 1993 am avut primul program public. Întâlnirile s-au ţinut în diferite locaţii publice până în 15 decembrie 1996, când am inaugurat clădirea unei foste sinagogi, pe care am restaurat-o, pe Str. Ecaterina Teodoroiu.
Viziunea specifică de la începutul Bisericii a fost începerea cu un grup mic care să se maturizeze şi să se omogenizeze, pentru ca apoi să se multiplice într-o biserică bazată pe grupe de părtăşie, care să se întâlnească în casele membrilor lor. În consecinţă, creşterea numerică a fost lentă, dar constantă. Biserica a funcţionat din punct de vedere legal sub acoperirea Centrului Creştin Betania din Oradea între anii 1996-2000.
Din anul 2000 Biserica Aletheia funcţionează în cadrul Centrului Creştin Aletheia Timişoara. Viziunea iniţială a Bisericii Aletheia a aparţinut fratelui Cornel Marincu care a şi păstorit-o până în iunie 1999. De la această dată responsabilitatea păstoririi a fost preluată de către fratele Lucian Chiş.
Încă de la început accentele centrale ale viziunii Bisericii au fost: formare de lideri, misiune şi implicare socială. În parteneriat cu Fundaţia Educaţie Biblică prin Extensie (EBE), am format lideri pe plan naţional din biserici aparţinând întregului spectru evanghelic. În activitatea de pionierat de misiune trans-culturală, Biserica Aletheia s-a implicat în Albania, începând cu anul 1995, unde am fondat un centru misionar în apropierea capitalei Tirana. În contextul economic sever al tranziţiei româneşti Biserica Aletheia a simţit nevoia de a se implica în rezolvarea problemelor de ordin social, vizând cu precădere familiile defavorizate cu mulţi copii şi cu venituri mici. În împlinirea acestei chemări din anul 1996 cooperăm cu organizaţia New Hope Trust din Scoţia.
Un alt capitol în viaţa Bisericii a început prin provocarea credinţei cu privire la posibilitatea de a avea propriul lăcaş de închinare. Aceasta s-a materializat prin cumpărarea unui teren şi construirea unei clădiri proprii a Bisericii, care a fost inaugurată în 9 iunie 2002, pe Bulevardul Liviu Rebreanu. Credincioşia lui Dumnezeu manifestată faţă de noi în această perioadă este temelia de pe care privim cu încredere viitorul Bisericii Aletheia.
Biserica Aletheia a luat fiinţă ca să-l glorifice pe Dumnezeu printr-o viaţă de închinare, prin proclamarea Evangheliei celor nemântuiţi, integrarea lor în părtăşia Bisericii, pentru a-i ajuta să crească in asemănarea cu Cristos şi a-i echipa pentru lucrarea de slujire în Biserică şi în afara ei.